Dosar Paciente

Ce este PIP Romania si cui se adreseaza?

PIP Romania este o campanie initiata de catre Asociatia Chirurgilor Plasitici din Romania si sustinuta de Benclinov & Asociatii, prin care femeile care au folosit implanturile mamare produse de Poly Implant Prothese (PIP) pot beneficia de despagubiri de peste 3000 € + cheltuieli de judecata de 400 €.

Despre PIP

Martie 2010: Agentia Nationala de Sanatate din Franta (ANSM) descopera ca:

- Implanturile mamare produse de Poly Implant Prothese - Franta (PIP) prezinta un risc de rupere de 2 ori mai mare decat cele produse de alte firme.
- Gelul folosit la producerea acestor implanturi era de uz industrial, cu elemente chimice toxice ce prezentau un risc ridicat de a provoca reactii alergice severe pacientelor.

S-a decis retragerea de pe piata a acestor proteze.

Din 2001 Compania Poly Implant Prothese (PIP) a comercializat implanturi in 65 de tari din intreaga lume, inclusiv Romania

La nivel global peste peste 400.000 de femei au folosit implanturile PIP, cele mai multe dintre ele ajungand in:

 • Marea Britanie: 42000;
 • Franta: 30000;
 • Brazilia: 25000;
 • Columbia: 15000;
 • Spania: 12000;

Pentru Romania nu exista o statistica exacta in ceea ce priveste numarul pacientelor care au apelat la implanturi PIP dar se estimeaza ca exista cel putin cateva sute de femei.

Studile efectuale de Comisia Europeana arata ca exista o probabilitate de rupere de 25-30% pentru implanturile PIP in decursul a 10 ani de la implantare.

Acest risc creste proportional cu perioada care a trecut de la implantarea silicoanelor respective.

In cazul fisurarii implanturilor, riscurile generate de operare, indepartare, si inlocuire sunt mult mai ridicate decat la cele intacte. Astfel ca, specialistii recomanda ca femeile care au implanturi PIP sa isi faca cat mai urgent controalele de rigoare pentru a verifica daca protezele sunt inca intacte.

In Franta peste 15000 de femei ( 50% din totalul implanturilor) care au folosit aceste proteze au decis sa le indeparteze si sa le inclocuiasca.

Calitatea implanturilor PIP a fost garantata de o companie germana - lider mondial in certificarea calitatii pentru multiple domenii industriale.

 • Iulie 2010 - A fost initiata o prima procedura de catre ALLIANZ IARD, asigurator al implanturilor PIP, care a contestat validitatea contractelor de asigurare.
 • Iunie 2011 - Certificatorii de calitate au fost citati de catre Tribunalul de Comert din Toulon
 • 15 Septembrie 2011 - Debutul in Franta al procesului initiat de catre distribuitori si paciente.
 • 7 Mai 2013 - Distribuitorii protezelor PIP prin intermediul executorului judecatoresc au pus sechestru pe conturile bancare din Franta ale certificatorului.
 • 14 Noiembrie 2013 - Tribunalului din Toulon ia decizia finala conform careia companiile certificatoare sunt responsabile pentru incalcari ale obligatiilor de control si monitorizare.Instanta a aratat ca s-a actionat incalcand legislatia franceza si europeana referitoare la dispozitivele medicale.

  Prin acesta Decizie TUV a fost obligat sa plateasca imediat o indemnizatie in cuantum de 3000 € fiecarei paciente care s-a alaturat procesului initiat. De asemenea, suma finala aferenta despagubirilor va fi stabilita in urma concluziilor expertizei medicale finale in urmatoarele luni.

  Prin aceasta Decizie, Tribunalul Comercial din Toulon a recunoscut si dreptul pacientelor din alte tari de a beneficia de aceasta despagubire.

 • 21 Ianuarie 2014 - Curtea de Apel din Aix en Provence respinge apelul initiat de TUV privind executarea obligatiei de plata catre paciente a indemnizatiei provizorie si il declara ca nefondat.

Pana in acest moment aproximativ 2000 de femei din Franta au primit deja 3000 € ca despagubire si 400 € cheltuieli de judecat ca despagubire provizorie.


Pacientele cer daune morale intre 16.000 si 20.000 € de persoana.

Decizia tribunalului francez de a extinde plata daunelor la nivel mondial este o premiera legislativa in domeniul medical si acorda dreptul tuturor femeilor care au fost afectate de aceste implanturi sa ceara compensatii si posibilitatea de a inlocui in siguranta protezele defecte cu produse de mai buna calitate.

Pentru a primi aceste compensatii femeile din Romania care au utilizat implanturile PIP trebuie sa urmeze o procedura simpla si rapida.

BENCLINOV si Asociatii impreuna cu Dl. Av. Olivier AUMAÎTRE, vor initia al doilea val al procedurilor judiciare in fata Tribunalului Comercial din Toulon, astfel incat pacientele care nu au cunoscut demersurile de pana acum, sa aiba posibilitatea de a fi despagubite, de data aceasta intr-un termen mult mai scurt.

BENCLINOV si Asociatii si Dl. Av. Olivier AUMAÎTRE vor asigura cadrul legal instrumentand actiunile necesare in fata instantelor competente din Franta, atat pentru actiunea civila, comerciala, cat si pentru cea penala, in vederea obtinerii despagubirilor.

Ei vor sustine interesele pacientelor in prima instanta si la instanta de apel si vor depune dilegentele necesare pe parcursul intregii proceduri.

Se estimeaza ca pana la sfarsitul anului 2014, femeile care se alatura acum procesului colectiv improtriva certificatorului implanturilor PIP, ar trebui sa primeasca compensatiile provizorii stabilite deja de Tribunalul Comercial din Toulon.
In functie de complicatiile cu care s-a confruntat fiecare pacienta si rezultatele expertizei medicale, in cursul anului 2015, pacientle mai pot primi in medie pana la 16.000 de Euro.

Descarcati Dosarul Pacientei si contactati-ne pentru a beneficia de despagubirile ce vi se cuvin !

Coordonatoarea Proiectului PIP Romania

Raluca Curelea

Raluca Curelea

PARTENER B&A

Tel: +40 751 259 900
Email: pip@benclinov.ro
Facebook.com/PIPRomania

Responsabila pentru relatia cu pacientele

Oana Berbecariu

Oana Berbecariu

AVOCAT SENIOR